Böbrek Naklinde Bir İlk

Çapraz Nakille Gelen Türk-Bulgar Böbrek Kardeşliği

Bulgaristanlı ve türkiyeli böbrek yetmezliği olan hastalar, çapraz böbrek nakliyle sağlıklarına kavuştular.

İlk kez iki ülke vatandaşları arasında uygulan çapraz böbrek nakli, İstanbul'da Özel Gaziosmanpaşa Hastanesinde gerçekleştirildi.

Mete Aslan (49 yaşında) 23 yıldır kronik böbrek yetmezliği hastası. Yıllar içerisinde diyalize girmiş olmanın etkisiyle nakil olmaktan başka şansı olmuyor. Ailesi, kardeşleri böbrek verici olmak için kendi aralarında sıraya girerken abisi Niyazi Aslan(64 yaşında) dışında her birinde sağlık problemleri çıkıyor. En uygun verici adayı olarakta Niyazi Bey oluyor. Ancak yapılan tetkiklerde doku uyumu olmadığından direk verici olamıyor ve çapraz nakil listesine kayıt oluyorlar.

Marian Georgie (30 yaşında) 3 yıldır kronik böbrek yetmezliği tedavisi görüyor. Annesi Tatyana Georgie (56 yaşında) böbrek nakli vericisi olmak istemiş. Yapılan tetkikler sonucunda doku ve kan grubunun uygun olmadığı anlaşılınca çapraz nakil listesine kayıt olmak için Türkiye'de Özel Gaziosmanpaşa hastanesindeki çapraz nakil listesine kayıt olmuşlar. Uygun eş bulunduğu haberi gelince İstanbul'a gelmişler.

Kendileri ile aynı kaderi yaşayan Aslan ailesi ile çapraz nakil gerçekleşmiş Marian'a Niyazi Bey'den Mete'ye de Marian'ın annesi Tatyana'dan bağşedilen böbreklerle 2 kişi yeniden hayat buluyor.

Böylelikle İlk kez iki ülke vatandaşları arasında uygulan çapraz böbrek nakli gerçekleştirilmiş oldu. Çapraz nakil bazı böbrek hastaları vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden böbrek alamamaktadırlar. Aynı durumdaki iki çift arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına böbrek nakli yapılabilmektedir. Bu uygulamanın yaygınlaştırılabilmesi için canlı vericisi olan ancak kan grupları uyuşmayan hastaların nakil merkezine başvurmaları gerekir ki, hasta havuzu genişlesin ve nakil için organ bulunması sorunu çözülebilsin. İstanbul'da ilk kez Gaziosmanpaşa Hastanesinde bu sorunu çözmek için çapraz nakil listesi tutulmaktadır. Çapraz nakilde her iki verici ameliyatı aynı anda başlamakta ve böbrekler aynı anda çıkartılarak nakil yapılmaktadır. Çapraz nakil işlemleri, ilgili mevzuat gereğince etik kurul kararları ile yapılmaktadır.

Ameliyatı gerçekleştiren Gaziosmanpaşa Hastanesi Böbrek Nakli Başkanı Doç. Dr. Gürkan Tellioğlu, başarılı bir operasyon olduğunu ve hastaların sağlıklı bir şekilde taburcu olduklarına değindi. 'İlk defa yurt dışından bir çiftin Türkiye'den böbrek kardeşi oldu. Bulgaristandaki diğer nakil bekleyen böbrek hastaları içinde bir umut. Türkiye'nin sağlıkta böbrek nakli konusunda da tercih edilen bir ülke olduğunu ve bu başarının gurur verici olduğuna değindi.'

İlgili içerik, yayın kurulu tarafından 12.03.2021 tarihinde yayınlanmış ve 14.07.2023 tarihinde güncellenmiştir.