Gaziosmanpaşa Hastanesinin Kulüp Kalbim üyeleri için düzenlediği etkinliğe, bir yenisi daha ekledi. Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Bölümü önderliğinde geleneksel olarak her yıl yapılan “Sağlıklı Kalpler” yürüyüşü bu yıl Gaziosmanpaşa Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirildi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Denyan Mansuroğlu “Kulüp Kalbim” üyeleri, aileleri ve halkın katıldığı etkinlik, 20 Eylül 2014 Cumartesi günü saat 09:30’da Mevlana Mahallesi’ndeki Recep Tayyip Erdoğan Gençlik Parkı’nda yapıldı. Konuşmaların ardından parkta yapılan yürüyüşle güzel havanın tadı çıkarıldı.

Kalp hastaları, Dünya Kalp Günü dolayısıyla "Kalp için sağlıklı ortamlar" temalı yürüyüşte bir araya geldiler.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, ülkemizde sağlık alanında büyük atılımlar yapılmasına rağmen özellikle kalp hastalıkları konusunda yeterli bilincin oluşmadığını belirterek, "Bu yürüyüşe destek vermemizdeki amacımız, kalp hastalıklarına karşı bir bilinç oluşturmaktır. Daha önce anjiyo ve by pass olmuş hastalarımız, onların aileleri ve hekimlerimizle birlikte gerçekleştireceğimiz yürüyüş kalp hastalıklarına karşı bir duyarlılık oluşturmayı ve tedavi olmuş hastalarımıza moral vermeyi amaçlıyor. Tüm Gaziosmanpaşalıları, Dünya Kalp Günü dolayısıyla düzenlenen bu anlamlı etkinliğe katılmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Türkiye’de Her 3 Dakikada Bir Kişi Kalpten Ölüyor

Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, Türkiye’de TÜİK verilerine göre her 3 dakikada bir insanın kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybettiğine değindi.. Her seferinde farklı bir temanın işlendiği Dünya Kalp Günü’nün bu yıl ki teması "Kalp için sağlıklı ortamlar" olarak belirlenmiştir. Her yıl Eylül ayının son Pazar günü kutlanan Dünya Kalp Günü’nde bu yılda tüm insanların yaşam, çalışma ve oyun alanlarında kalp için sağlıklı ortamların oluşturulmasının önemi vurgulanacaktır. Bu sayede erkeklerin, kadınların ve çocukların kalp damar hastalıklarından korunmaları amaçlanmaktadır. Dünya Kalp Federasyonu tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam gibi değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inme riskinde %80’lere varan azalmalar sağlanabileceğini savunmaktadır.

Gençlerde Farkındalık

Prof. Dr. Denyan Mansuroğlu, Dünya kalp gününde bağımlılık yapan maddelerin, kalp üzerine olan olumsuz etkilerini hatırlatıp "Gençlerde farkındalık yaratılarak, bu bağımlılıktan kurtarılmasını sağlamalıyız" dedi. Son zamanlarda dünyada olduğu gibi, ülkemizde de ilaç bağımlılığı; hem kullananların sayısı artmakta hem de kullanma yaşı gittikçe düşmektedir. Bunu görsel, yazılı medyadan ve tedavi merkezlerinden takip edebiliyoruz. Bu trajedi hepimizi ilgilendirmektedir, dedi. Ayrıca toplum olarak beslenme şekli, hareketsizlik, sigarayla ve madde bağımlılığı ile savaşı, tüm toplumun katılımı ile ancak kazanılabileceğimize değindi.

İlgili içerik, yayın kurulu tarafından 12.03.2021 tarihinde yayınlanmış ve 10.10.2023 tarihinde güncellenmiştir.