Göğüs hastalıkları tanısal işlemlerinde devrim: EBUS (Endobronşial Ultrasonografi)

Bir görüntüleme ve tanı yöntemi olarak yıllardır kullandığımız ultrasonun endoskopi ünitelerine entegrasyonu son 20 yılda uzmanlık branşları arasında en çok göğüs hastalıkları pratiğini etkiledi. Daha önce cerrahi işlemlerle yani ameliyat ile yapılan tanısal işlemler günü birlik hastane kalışı ile ve daha az bir yan etki olasılığı ile yapılabilir hale geldi.

Bronkoskopi, ucunda görüntüyü hekime aktaran bir kamera içeren ve katlanabilir esnek yapısı ile hava yolarının içerisini görüntülememize yarayan bir yöntemdir. Eğitimli hekim ve donanımlı merkezlerde yapılabilen bu işlem göğüs hastalıkları branşının temel girişimsel tanı yöntemi olarak 40 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır.

Akciğer kanseri, akciğer enfeksiyonları, yabancı cisim çıkarılması, romatizmal akciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın tanısında kullanılan bu düşük risk taşıyan işlemin en büyük dezavantajı, hava yollarınızın içerisinde olmayan ancak komsu olan büyük lenf bezleri, kitleleri görememiz idi. Bu nedenle bronkoskopi cihazının kamera ve ışık içeren uç kısmına küçük boyutta bir ultrason cihazı yerleştirme fikri doğmuştur. Bu sayede hava yollarının arkasında olan anormal veya şüpheli lezyonları gözlemleme ve biyopsi yapma şansı doğdu.

Endobronşiyal ultrasonografi (EBUS) yardımı ile bronkoskopi artık sadece havayollarının içini değerlendiren bir araç olmaktan çıkmış, kalp ve akciğer arasında kalan alanlar da gerçek zamanlı görüntülenebilir ve örneklenebilir hale gelmiştir. İşlem endoskopi ünitesinde veya ameliyathane koşullarında aynı klasik bronkoskopi gibi uyutularak ağrı ve acı hissettirilmeden yapılabilmektedir.  Biyopsi yapılmak istenen lenf bezi veya tümör kitlesi ultrasonografi ile görüldükten sonra bronkoskopun içerisinden, özel bir iğne gönderilmekte ve ultrasonografik görüntü altında bu lenf bezi ya da kitleden örnek alınabilmektedir. İşlem sırasında klasik bronkoskopi de yapılabilmektedir. Ancak süre olarak 20-30 dakika daha uzun sürmektedir.

Ek bir deneyim ve tecrübe gerektiren EBUS, hastanemizde 2008 yılında beri yapılmaktadır. Akciğer kanserinin tanı ve evrelemesi, Sarkoidoz, Tüberküloz, Lenfoma gibi hastalıkları tanısında öncelikli tanısal yöntem olarak tüm dünyada kullanılmaktadır. İşlem günübirlik yapılabilmekte, hastane yatışı çoğunlukla gerektirmemektedir. Hastanemiz göğüs hastalıkları kliniğinde EBUS işlemi şu anda rutin olarak yapılmaktadır.

İlgili içerik, yayın kurulu tarafından 23.05.2023 tarihinde yayınlanmış ve 02.11.2023 tarihinde güncellenmiştir.